Válasz Valis János nyílt levelére

Tisztelt Valis úr!

A Budapesti Sakkszövetség 2016. évi közgyűlésén napirendi pontként szerepelt a szövetség elnöksége által meghozott döntés megvétózása a Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság I. osztályában kötelezően szerepeltetendő 2 ifjúsági játékosról Bognár Bence (SENSE) beterjesztését követően. A közgyűlés akkor az egyszerű szótöbbség hiányában nem támogatta a javaslatot. A kötelezően indítandó ifjúsági csapatról közgyűlési keretek között még nem indult szavazás, ezt a feltételt az ellenző csapatvezetők mellett többen üdvözölték is, támogatásukról biztosítva az elnökséget. Több egyesületnél is ennek a feltételnek köszönhetően indult utánpótlás-nevelő munka.

A BSSZ elnöksége hisz abban, hogy megfelelő utánpótlás-nevelő munka hiányában a magyar és a budapesti sakkozás, illetve maguk az egyesületek is lassú halálra vannak ítélve. A közelmúltban több budapesti csapat is megszűnt, illetve kényszerből egybeolvadt másokkal, mivel utánpótlás hiányában megmaradt játékosállományuk nem volt elegendő egy csapat kiállításához. Ezt a folyamatot szeretné az elnökség megállítani azáltal, hogy az ifjúsági sakkozókat minél szélesebb körben bevonja az egyesületi vérkeringésbe, játék- és fejlődési lehetőséget biztosítva számukra a felnőtt csapatbajnokságban (is).

Ami a Versenykiírás 4.1.1-es pontját illeti, a 2014/15. évi felnőtt csapatbajnoki versenykiírástól kezdve folyamatosan szerepel az indulási jogosultságok részletezésénél az előző évadbeli Budapesti Ifjúsági CsB-n való szereplés követelménye az I. osztályú csapatokkal szemben. A Fabulon SC pontosan tisztában volt ezzel a ténnyel, hiszen a 2016/17. évadot megelőző két idényben épp ennek a kritériumnak a teljesítése érdekében neveztek be az ifi CsB Amatőr osztályába. Azzal, hogy a 2016/17-es szezonban nem indultak el a bajnokságban, vállalták az ezzel járó nevezési jogosultságvesztést.

A Fabulon SC felnőtt csapatának érdemeivel, elért eredményeivel az elnökség is tisztában van. A versenykiírásban szereplő feltételek az I. osztályú bajnokságba való nevezéssel kapcsolatban azonban minden egyesületre egyaránt vonatkoznak, mindegyikük számára ismertek voltak. A versenybíróság megállapította, hogy a versenykiírás alapján a Fabulon nem jogosult az első osztályban indulni. A BSSZ elnöksége ezt jóváhagyta, nem tehet kivételt egy egyesülettel sem, az nem csak tekintélyét ásná alá, hanem nem kívánatos precedenst is teremtene a többi csapat számára, aminek a fent részletezett elvek miatt az elnökség álláspontja szerint az ifjúsági sakkozás látná kárát. (Az elnökség informálisan azt is megbeszélte, hogy abban az esetben, ha a versenykiírás alapján felkérendő két csapat nem vállalja az első osztályt, akkor ezt követően a Fabulont hívná meg a 12. csapatnak az első osztályba.)

Az elnökség tegnapi ülésén megtárgyalta mind a kötelező ifjúsági csapat feltételét, mind a Fabulon SC beadott fellebbezését. Megerősítette korábbi határozatait mind a kötelező ifjúsági csapat indításával, mind a Fabulon SC nevezési jogosultságával kapcsolatban, mivel a versenykiírás alapján más döntést nem lehetett hozni. (Felvetődött még a 14 csapatos első osztály gondolata is, de az elnökség ezt sem tartotta járható útnak.) Bízunk benne, hogy ez a – Fabulon SC játékosai számára egy évadig minden bizonnyal kellemetlen versenyszituációt előidéző – döntés hosszú távon a budapesti, és ezáltal a magyar utánpótlás nevelésének érdekét szolgálja.

Sporttársi üdvözlettel: Révész Máriusz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>