Budapesti Egyéni Diákolimpia versenykiírása

Az egyéni Diákolimpia (minden kategória) kiírása felkerült a megfelelő menüpontba, az egyéni nevezési felület aktiválásra került.

A kiírásban ugyan szerepel, de az elmúlt évek tapasztalatai, illetve az újdonságokkal kapcsolatos kérdések alapján hangsúlyosan jelzem az alábbi információkat a nevezéssel kapcsolatban:

 • A diakolimpia.hu weboldalon kötelező nevezni a versenyen való részvételhez! Ez már a kerületi versenyekre is érvényes, ahol tartanak olyat. Ennek hiányában a budapesti döntőn való játék nem engedélyezett!
 • Kötelező az ezen a weboldalon leadott online regisztráció is! Ennek hiányában nem tudjuk biztosítani a részvételt. A regisztrációt követően a nevezett tanuló/csapat azonnal meg kell, hogy jelenjen a nevezettek között a megfelelő kategóriában. Ha ez nem történik meg, jó eséllyel hiányos volt a regisztrációs űrlap kitöltése. Ebben az esetben a regisztrációt figyelmesen, teljes adatmegadással meg kell ismételni.
 • A leadott regisztrációk többségének visszaigazolása a nevezési határidőt követően történik meg. Addig a többség az alapértelmezett “Függőben” státusszal szerepel majd, ez teljesen normális. Az elbírálást követően ez a státusz az alábbiak szerint változik majd, amely egyben a regisztráció és a nevezések hivatalos elbírálását jelenti. Külön értesítést a BSSZ senkinek sem küld, minden résztvevő saját felelőssége a jogosultság ellenőrzése.
 • Az “Elfogadva” státusszal rendelkezők (zöld színkód) már biztosan részt vehetnek a budapesti versenyen március 9-én. Ez akkor is így van, ha valaki eredetileg pótdöntőre nevezett, de ezt a státuszt kapja.

  A “Pótdöntőre irányítva” státuszúak (kék színkód) március 8-án a pótdöntőn vehetnek részt. Ott minden kategóriában az 1-3. helyezettek jutnak be a másnapi döntőbe. Ennek kiírása és helyszíne később kerülnek ismertetésre.

  Az “Elutasítva” státusszal (piros színkód) rendelkező nevezők nem vehetnek részt egyik versenyen sem.

 • Az előző tanév országos döntőbe jutott tanulói – összhangban az országos kiírással – ebben a tanévben kötelesek elindulni a kerületi selejtezőn, ha számukra kerül olyan megrendezésre.
 • Nevezési díj nincs.

Kerületi Diákolimpia Hervis utalványok

Tisztelt Kerületi Szervezők!

A Diákolimpia lebonyolításával kapcsolatban tisztázásra került, hogy az általános kiírásban szereplő “körzeti” elődöntő a kerületi versenyeket is magában foglalja, így a kerületi Hervis utalványt kapnak a dobogós helyezettek valamint az edzőik.

Mivel a Hervis utalványok kiosztása elvárás az MDSZ részéről, ezért a Magyar Sakk Szövetség kéri a selejtezők szervezőit, hogy a Magyar Sakk Szövetség irodájában (munkanapokon 10 és 15 óra között, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 10. 2. emelet) vegyék át előre ezeket az utalványokat, és osszák ki a selejtező versenyek dobogós helyezettjeinek és az edzőiknek!

Kerületi Diákolimpiák

Felkerültek a weboldalra az általam már ismert kerületi Diákolimpiák időpontjai és/vagy versenykiírásai. Köszönöm mindenkinek, aki elküldte.

Kérek minden kerületi szervezőt, hogy az érintettek tájékoztatása érdekében a lehető leghamarabb küldjék el a versenyek időpontjait és kiírásait a gyomber.tamas@bssz.hu email címre.

Budapesti Ifjúsági Csapatbajnokság információk

Tisztelt Sporttársak!

A Budapesti Sakkszövetség elnöksége mai ülésén az alábbi döntéseket hozta a Budapesti Ifjúsági Csapatbajnokságokkal kapcsolatosan:

 • 2024. január 20-án nem lesz forduló a bajnokságokban. A központi felvételi miatt sok csapatvezető jelezte, hogy több csapat nevezését is le kellene mondani, ha aznap versenynap lenne – de szervezésileg is túl közel van az időpont a kiírás publikálásához. A lebonyolítás marad a múltban megszokott: az Amatőr bajnokság 3×3 fordulóból, a Hivatalos 3×2 fordulóból áll majd.
 • A bajnokságokban – tekintve, hogy teljes egészében a 2024-es naptári évben kerülnek megrendezésre – a 2006. január 1. után születettek vehetnek részt.
 • Az Amatőr bajnokság nevezési díja 6000 Ft/csapat, a Hivatalos bajnokság nevezési díja 10000 Ft/csapat lesz.

A versenykiírást a helyszínek – és ezáltal az időpontok – véglegesítése után publikálja csak a Budapesti Sakkszövetség. Ez remélhetőleg 3 munkanapon belül bekövetkezik.
Az első forduló január 28. vasárnap lesz, a nevezési határidő (és erőlista-leadási határidő) várhatóan január 24.

Budapesti Diákolimpiákkal kapcsolatos közlemény

Kedves Diákok, Tanárok, Szülők!

A Budapesti Sakkszövetség elnöksége meghatározta a fővárosi Diákolimpiák időpontját, illetve a kerületi versenyek megrendezésének határidejét.

Az egyéni Diákolimpia budapesti versenyére 2024. március 9-én kerül sor. A kerületi versenyeket kérjük 2024. március 1-el bezárólag megrendezni.

A csapat Diákolimpia budapesti versenyének időpontja 2024. április 13. A kerületi versenyek megrendezési határideje 2024. április 5.

Felhívjuk továbbá a figyelmet az országos kiírásban szereplő változásokra, amelyek közül a legjelentősebb talán a korcsoportok újbóli egységesítése az MDSZ általános kiírása szerint. Az MDSZ általános kiírásának értelmében nevezési díjat ezentúl tilos szedni a versenyen, ez a budapesti döntőket és a pótdöntőt is érinti.
Az egyéni pótdöntőre ebben az évben csak a felmenő rendszerben részt vett, tehát a kerületi versenyen játszó játékosok nevezését tudjuk elfogadni. I. és II. korcsoportok esetében a kerületi 2-3. helyezettek, a többi korcsoport esetében a kerületi 2. helyezettek jogosultak pótdöntőre nevezni.

Részletes versenykiírás januárban várható.

Erőlisták újraérvényesítésének határidő-módosítása

Tisztelt Csapatvezető sporttársak!

A chess.hu weboldalon megjelenő közlemény szerint (melyről a BSSZ, és gyaníthatóan más megyei szervezet sem kapott hivatalos, emailes tájékoztatást, jómagam Horváth Júlia emailjéből értesültem róla – köszönöm) az NB-s erőlisták újraérvényesítési határidejét az MSSZ 2024. január 31-re módosította.

Ennek megfelelően a Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság 8.1.10-es  pontjában szereplő dátum értelemszerűen a vonatkozó kiírásra való hivatkozás miatt 2024. január 31-re módosul.

Bár a Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság egy héttel az NB-s előtt folytatódik, és a budapesti erőlisták elkészítése hosszabb adminisztrációs munkát igényel, a 8.1.11-es pontban szereplő határidő az egyértelműség kedvéért szintén 2024. január 31-re módosul. Azonban kérem, hogy amelyik csapatvezető megteheti, hogy a versenyengedélyek kiváltását és az újraérvényesítést korábban intézi, lehetőség szerint ne hagyja az utolsó pillanatra azokat, ezáltal is megkönnyítve a munkámat.

Gyömbér Tamás

Budapesti Ifjúsági Csapatbajnokság információk

Tisztelt Sporttársak!

A Budapesti Sakkszövetség az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatásának köszönhetően az évadban meg tudja rendezni a Budapesti Ifjúsági Csapatbajnokság küzdelmeit.

Az Amatőr bajnokság formátuma nagyban hasonlít a korábban már megszokottakhoz:

– A csapatok leültetési létszáma 4 fő.
– Csak ifjúsági korú (2005. 01. 01. vagy azután született) játékosok játszhatnak.
– Csak 1300 FIDE Élő pontszám alatti játékosok játszhatnak. (2024 januári lista szerint)
– Nincs versenyengedély-kiváltási kötelezettség.
– A tisztán iskolai csapatokban csak olyanok játszhatnak, akik az adott iskola tanulói, egyesületi hovatartozástól függetlenül; feltéve, hogy a bajnokságban egyesületi erőlistán nem szerepelnek.

Egy versenynapon 3 forduló kerül megrendezésre 25-25 perces gondolkodási idővel, a FIDE rapid szabályai szerint.

Az elnökség döntése értelmében összesen 4 játéknapra, tehát 12 fordulóra kerül sor svájci rendszerű verseny formájában.
A már fix időpontok: 2024. január 20., január 28., február 17.
A fennmaradó negyedik játéknap február 3. vagy 24. lesz. Mivel a támogatásként kapott összeg elszámolási módja miatt a helyszín kiválasztása a szokásosnál összetettebb folyamat, ezért a szervezés jelenlegi fázisában ennél több információval sajnos nem tudunk szolgálni.

Az Amatőr osztállyal azonos versenynapokon, amennyiben igény mutatkozik rá, Hivatalos osztályt is indítunk az érdeklődő csapatok számára – természetesen kizárólag 2024-es versenyengedéllyel rendelkező ifjúsági játékosok számára.
Ebben az osztályban 2000 FIDE értékszám alatti versenyzők nevezését várjuk, a terv egy 7 fordulós svájci verseny (3×2+1 elosztásban) 60′+30″/lépés gondolkodási idővel.

Hamarosan jelentkezünk részletesebb kiírással illetve információkkal, a helyszín azonban jó eséllyel csak a 2024-es év elején véglegesül. Addig arra kérjük az egyesületi vezetőket és iskolai szervezőket, hogy a fentiek, illetve a hamarosan megjelenő, helyszín nélküli versenykiírás alapján próbálják összeszervezni az általuk indítani kívánt csapatokat.

Tomanovics József (1941-2023)

Tomanovics József 1941. május 30-án született Budapesten.

Tizenéves korában az ország egyik legerősebb, nagyreményű ifjúsági
versenyzője volt. 1960-ban a Leningrád-Budapest mérkőzésen 4:0
eredményt ért el.

Ezután katonai szolgálat következett, majd utána teológiai tanulmányokat
folytatott. Emiatt sakkpályafutása átmenetileg szünetelt.

Esztergomban szentelték pappá 1971. június 19-én. Káplánként szolgált
1971-ben Csolnokon és Kemencén, 1972–75 között Nagymaroson, 1975-
től Visegrádon, majd Táton, 1976-ban Szentendrén. Plébános volt 1979–től
1990-ig a kőbányai Szent László-plébánián. Emellett 1988–2007 között
a kőbányai Pongrác úti Krisztus Feltámadása-templomigazgatóság
igazgatója volt. 2007–2016-ig a kőbányai Szent György-plébánián szolgált.
2016-ban vonult nyugállományba.

Kőbányai papi szolgálata idején ismét lehetősége nyílt sakkversenyeken
részt venni. A Pénzverő legendás snellezői között, majd a Törekvés
színeiben vett részt versenyeken. Ritkán tudott játszani, de akkor
sikeresen. 1987-ben a Kőbánya Kupán elérte a 2330 Élő pontot és ezzel,
(bár csak később igényelte) megszerezte a FIDE mesteri címet.

Nagyon szeretett villámversenyeken játszani. Szinte mindig pénzdíjas
helyen végzett a Törekvés szenior villámversenyek mestercsoprtjában
nemzetközi mestereket is megelőzve. Az Itt kapott pénzdíjait általában
felajánlotta a sakkszakosztálv részére illetve a verseny női díjának
fedezetére.

Amikor néha meglátogattuk a kőbányai plébániákon, perceken belül
előkerült a sakk–készlet és a sakkóra. Nem sok esélyt adott nekünk. Talán
a hazai pálya előnye vagy a Jóisten segítette, de az az igazság, hogy még
idősebb korában is kiválóan snellezett.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy sokszor vállalta baráti alapon
(ingyen) egy elhunyt sakkozó társ vagy egy hozzátartozó búcsúztatását,
ezzel is segítve a családtagokat.

Úgy érzem, hogy mindannyian tartozunk neki. Higgyünk benne, hogy
valamikor törleszteni tudunk e tartozásból.

2023. november 4-én hunyt el egy fokozatosan romló szívelégtelenség
következtében.

Hamvait a kőbányai Szent György-plébániatemplomban (1104 Budapest,
Sörgyár u. 73/A) helyezték örök nyugalomra.

/Bernei András/

Papp András (1947-2023)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Papp András sakktársunk életének 77. évében elhunyt.

András életében két fontos hobbi volt: a zene és a sakk. Megalakulásától, 1970-től az Országos Széchenyi Könyvtár -, majd a Statisztikai Hivatal kórusában énekelt.

András az Art3F Sakkegyesület egyik alapító tagja volt. Mindig számítani lehetett rá a csapatbajnoki megmérettetéseken. Aktívan részt vett az egyesület heti rendszerességű online sakkestéin, ahol mostantól mindig hiányozni fog aktívitása az elemzések alatt, de méginkább a közben folytatott baráti beszélgetések.

Kedves András, nyugodj békében!

Bakonyi Árpád