BSSZ

Budapesti Sakkszövetség hírfolyam

gyombertamas bejegyzései

Lovas Zsolt, a Pénzügyőr SE szakosztályvezetője tájékoztatta a Budapesti Sakkszövetséget, hogy a Pénzügyőr SE III. és IV. csapatai azonnali hatállyal visszalépnek a Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság mindkét érintett osztályában a további küzdelmektől.

A versenybíróság döntése nyomán a két csapat eredményei a tabellákból törlésre kerültek.

Megrendülten és mély fájdalommal tudatjuk, hogy Farkas Melinda életének 46. évében, türelemmel és hosszú éveken át viselt betegséggel küzdve, január 14-én elhunyt. Öt gyermek édesanyja, a Siketek SC sakk szakosztály vezetője és versenyzője volt. A 2018-ban olimpiai bronzérmet szerzett hallássérült női sakk válogatott tagja. Az utóbbi években óvodás és iskolás gyereket oktatott sakkra, élete utolsó napján is munka közben lett rosszul.

A 2022-re érvényesített erőlisták felkerültek a honlapra.

A Kárpáti SE és a Sirály SE játékosa, Uzsonyik István 71 éves korában covid betegségben 2021 novemberében kórházban elhunyt.

Az alábbi mérkőzések halasztását a Versenybíróság engedélyezte, azokat legkésőbb 2022. február 5-én lejátsszák az érintett csapatok:

  • Bp. II. Sirály II – Csepel
  • Bp. II. Törekvés – SDSE II
  • Bp. III. Sirály III – Palota Sakk II

A Budapesti Sakkszövetség elnökségének döntése nyomán idén is megrendezésre kerül a két ünnep között a (XII.) Karácsonyi Open.

A versenynek ezúttal a Magyar Sakkszövetség ad otthont, a járványhelyzetre való tekintettel 60 főben maximalizáltuk a két csoportban összesen fogadott játékosok számát.

A versenykiírás megtalálható a kiírások között, nevezni az info@bssz.hu címen lehetséges.

Kedves Sporttársak!

2021. október 18-án, hétfőn nincs félfogadás a Curia utcai irodában.

A Bp. felnőtt csb 1. fordulójában a versenykiírás értelmében az alábbi csapatok számára vált szükségessé büntetőpontok kirovása:

ATTE-ARISZ: 4 kontumálás, köztük egy a 2. táblán: 5 büntetőpont (a chess.hu-n csak akkor vonható le, ha már lesz 5 pontjuk).
BEAC II: 3 kontumálás, 2 büntetőpont.

Véget értek a Budapesti Ifjúsági Csapatbajnokság küzdelmei. A megszokottól eltérő módon, ezúttal háromnapos verseny formájában lebonyolított tornának a Láng Művelődési Ház adott otthont.

Az Amatőr osztályban 26 csapat indult el, ami a megszokott 41-43-as létszámhoz képest jelentős csökkenés. Sajnos a kényszerű korai időpont miatt iskolai csapatok kialakulására és nevezésére még nem volt idő, így a hagyományos, iskolai csapatok számára kiírt különdíjakat nem volt, aki átvegye.
A 9 fordulós svájci versenyt a TFSE I. csapata nyerte 26 pontot gyűjtve, megelőzve az Aquaréna KSC 25 pontos csapatát, és a 22,5 pontos TFSE II-t.

A Hivatalos osztályba eredetileg 11 csapat nevezett, de Lovas Zsolt, a BSSZ elnöke az érintett csapatvezetők egységes támogatása mellett különböző egyesületek játékosaiból összeállított egy tizenkettedik, BSSZ névre keresztelt alakulatot az erőnyerés kizárása érdekében. Az 5 fordulós, FIDE értékszámszerző svájci torna végeredménye igen szoros lett: 14 ponttal, veretlenül lett bajnok az MTK I. csapata a Pénzügyőr SE 13,5 pontos, valamint a Kőbánya SC 13 pontos (szintén veretlen) gárdája előtt.
Itt kell megjegyezni, hogy az MTK II. valójában 11 ponttal a 6. helyen zárt, ugyanis kaptak egy büntetőpontot a 2. fordulóban elkövetett mozgó vonalhúzás megsértése miatt. A chess-results oldalon azonban nincs lehetőség egyszerre megjeleníteni a táblánkénti eredményeket és a büntetőpontokat is levonni.
Ugyanebben a fordulóban a pontversenyben kontumált vereségként lett elkönyvelve az Újpest-MTK III. mérkőzésen Boros Krisztián Levente szereplése erősorrendsértés miatt, de a FIDE felé a ténylegesen elért döntetlen eredmény kerül lejelentésre.
A legjobb pontszerzők:
1. tábla: Karácsonyi Gellért (AKSC) 5/5
2. tábla: Sulyok Eszter (MPSE) 5/4
3. tábla: Panda Barnabás (TFSE I) 5/3,5
4. tábla: Demjén Márk (MPSE) 5/5

Gratulálunk a győzteseknek!

Tisztelt Sporttársak!

Bár a jelenleg hatályos kormányrendelet alapján már hónapok óta egyértelmű, a Budapesti Sakkszövetség vezetése ismét emlékeztet mindenkit, hogy a szervezet október 2-i közgyűlésén csak érvényes magyar védettségi igazolvány birtokában lehetséges a részvétel.

Megértésüket köszönjük!