Polgár Judit egyenlített!

Túléltük!

Óriásit küzdve, 112 lépéses maratoni csatában Judit végül diadalmaskodott, így a továbbjutásról rapid partik döntenek majd!

A szicíliai védelmű partiban hamar felborult az anyagi egyensúly, Juditnak nagy adok-kapok után bástya+futópárja maradt 2 bástyával szemben, 2 gyalog hátrány ellenében. Sötét érezhetően jobban állt, ráadásul finom játékkal fokozni is tudta pozícióelőnyét. A 40. lépésben azután visszajött egy gyalog, és Dominguez Perez talán először kezdhette el az 50 lépést számolni.

A világos király beszorult az alapsorra, Judit nagyszerűen hozta fel a támadáshoz saját királyát. A 73. lépésben újabb világos gyalog hullott el, sötét pedig először hagyott ki “egyszerű” nyerést: az ütésbe tett h8 torony elpusztítása helyett Kc1 fonalasan nyert volna. Baj látszólag így sem volt, hiszen minőségnyerést követően már “csak” a bástya-futónak kellett nyernie a bástya ellen. A 79. lépésben történt az utolsó ütés, így Judit ellenfele ismételten elkezdhetett 50-ig számolni.

Hogy a vérnyomásunk ne legyen túl alacsony, arról Judit először a 95. lépésben gondoskodott, amikor a fonalasan nyerő Ff1-et kihagyta. A 105. lépésben ismét kialakult ugyanaz az állás, azonban most sem f1-re ment a sötét futár, hanem f5-re. Itt kicsit összezuhantunk, hiszen egy nyerés elveszett – másikra pedig kérdés, hogy lett volna-e idő. Két lépés múlva – a százhetedikben – harmadszor állt ugyanaz az állás a táblán. Óriási szerencsénkre az ellenfél nem vette észre, hogy korábban egyszer már kialakult ez a pozíció, nem igényelte a döntetlent, Judit pedig ezúttal meghúzta Ff1-et, 5 lépéssel később pedig az ellenfél a védhetetlen matt tudatában kapitulált.

Holnap 15:00-kor kezdődnek a rapid játszmák, reméljük, Judit ezúttal tekintettel lesz szurkolóira, és kevesebb izgalommal fűszerezve jut tovább az 5. körbe!

A mai partit megtekinthetik a verseny honlapján itt

 


 

A Khanty-Mansiyskban zajló Sakk Világkupa 4. fordulójában Polgár Judit (2701) a kubai Leinier Dominguez Perezt (2710) kapta ellenfeléül.

Az első partit Judit világossal sajnos elveszítette, így a visszavágón sötéttel mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy továbbjutási esélyei életben maradjanak. A mérkőzés jelen pillanatban is zajlik, élőben megtekinthető a rendezvény honlapján.

Drukkoljunk együtt Juditnak, hogy továbbra is legyen magyar résztvevője a Világkupának!

1 thought on “Polgár Judit egyenlített!

  1. Gyömbér Tomi,
    ezt nem hiszem el!!!
    Még egy ilyen parti és Juditnak benyújtunk egy számlát a szívinfarktusom kezelésének költségeiről…

Comments are closed.