Pénzügyőr-Tabán mérkőzés versenybírósági határozata

A Budapesti Felnőtt Sakk Csapatbajnokság Lilienthal csoportjának 4. fordulójában, 2014. november 23-án lejátszott Pénzügyőr SE III – Tabáni Spartacus II mérkőzésén bekövetkezett szabálytalanság kapcsán a Budapesti Sakkszövetség Versenybírósága egyebek között az alábbi határozatot hozta:

A mérkőzésen a hazai csapat a 3. táblán Lovas Miklóst szerepeltette “ifjúsági” megjelöléssel. A versenykiírás 6.3.1-es pontja szerint “Az I. osztályban min. 1 fő ifjúsági korú (1996. 01. 01. után született), anyaegyesületi… játékos szerepeltetendő”. A 6.3.2-es pont pedig az ide vonatkozó szankciót határozza meg: “Szabálytalan összeállítás a vétkes csapat számára az érintett táblá(ko)n vesztés megállapításával jár és büntetőpontok kirovásával járhat”.
Mivel Lovas Miklós a Pénzügyőrnél nem anyaegyesületi játékos, hanem a Honvéd igazolt játékosa, aki a Pénzügyőrnél 2014-től vendégjátékosi státuszban van, a szabály szerint nem volt jogosult ifjúsági játékosként (ifjúsági táblán) játszani a mérkőzésen.
A Versenybíróság megállapítja, hogy az érintett táblán játszó ifjúsági játékos utólagos pontelvonással vesztesnek minősül, ezáltal a 3. táblán elért 0.5 pont törlésre, a Tabáni Spartacus számára pedig jóváírásra kerül. A játszmák FIDÉ-hez való lejelentésében nem történik változás, tehát ÉLŐ pontszámítás szempontjából a táblánál elért döntetlen eredmény érvényes. Ennek megfelelően a Versenybíróság a Pénzügyőr SE III – Tabáni Spartacus II mérkőzés végeredményét 6,5:5,5-re módosítja. A Versenybíróság a szabálytalan csapatösszeállítás miatt további 1 büntetőponttal sújtja a Pénzügyőr III. csapatát.

A fenti esetre való tekintettel a Versenybíróság ezúton is felhívja mind a csapatvezetők, mind a versenybírók figyelmét a körültekintő csapatösszeállítás, valamint a mérkőzés előtti erősorrend-ellenőrzés fontosságára.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>