Kerületi Diákolimpia szervezők figyelmébe

Tisztelt Versenyszervezők!

Az “Amatőr” egyéni Diákolimpia kerületi versenyeinek lebonyolításakor szíveskedjenek az alábbi szempontokat betartani:

  • Értékszámos és Amatőr kategóriába tartozó versenyzők nem játszhatnak egy mezőnyben (ez elsősorban azokra a kerületekre vonatkozik, ahol egy versenyt rendeznek, és egyéni eredményekből számítják ki a csapateredményeket)
  • Különböző korcsoportba tartozó játékosok (pl. I. és II.) nem játszhatnak egy mezőnyben
  • Lányok és fiúk nem játszhatnak egy mezőnyben

Azokat a kerületi jegyzőkönyveket, amelyek nem felelnek meg a fenti feltételeknek, nem áll módunkban a továbbjutás szempontjából elfogadni.

Amennyiben egy kategóriában egyetlen induló van, ő automatikus továbbjutó. Két induló esetén javasolt párosmérkőzés rendezése, 3-6 induló esetén szimpla vagy dupla körmérkőzés, a párhuzamosan bonyolított versenyek fordulószámától függően, 7-8 induló esetén körmérkőzés (esetleg 5 fordulós svájci), 9 vagy több induló esetén svájci rendszer (vagy ha belefér az időbe, körmérkőzés).

A kerületi versenyek elsődleges feladata a továbbjutás eldöntése, abban az esetben is, ha ez a verseny élvezeti értékének rovására megy.

Kérem a fentiek szíves megértését és betartását!

Gyömbér Tamás
a budapesti egyéni Diákolimpia főszervezője

2 thoughts on “Kerületi Diákolimpia szervezők figyelmébe

  1. Tisztelt Főtitkár Úr! Kedves Tamás!

    Valamivel Karácsony előtt (dátum nélkül) megjelent a BSSZ honlapján „Felhívás kerületi szervezők számára” címmel, „Gyömbér Tamás, a budapesti egyéni Diákolimpia főszervezője” aláírással egy bejegyzés, amely a kerületi diákolimpiai versenyek lebonyolítási rendszeréről rendelkezik.
    Tájékoztatjuk a közzétett bejegyzésben foglalt előírások kitalálóit, hogy azokat elfogadhatatlannak tartjuk, és nem kívánjuk feltétlenül betartani, a következők miatt:
    Egyrészt az önkényes értelmezés miatt (egyetlen budapesti vagy országos kiírásban – MDSZ, MSSZ, BSSZ) sincs utalás-tiltás arra vonatkozóan, hogy az előversenyek során ne lehetne a lebonyolítás módjában némileg eltérni a budapesti, ill. az országos versenyen alkalmazottól, pld. kis létszámú csoportok összevonásával.
    Másrészt szakmailag is ellentmondásos az előírás, mivel pont a Magyar Sakkszövetség alkalmazta rendszeresen ezt az eljárást, legutóbb éppen a napokban véget ért 2015-ös Magyar Villám- és Rapid Bajnokságon, ahol felnőtt férfiakat, nőket, ifiket, szeniorokat egy közös mezőnyben játszattak és kategóriánként külön értékeltek. Az elmúlt években több másik példa is volt az MSSZ versenyein az összevonásra, így 2014-ben az Országos Rapid Bajnokságon az U16 és az U18 éves lányok csoportjait összevonva versenyeztették – külön értékelve –, pont úgy, ahogy mi szoktuk a kerületben, valamint nemrég az U20-as – junior – bajnokságot is úgy rendezte meg az MSSZ, hogy az egyik nagy nemzetközi openen belül értékelte a legjobb juniorokat. Talán mondani sem kell, hogy ezeknek a versenyeknek jóval nagyobb volt a tétje, mint egy kerületi előversenynek – és mégis megfelelt a rendszer…
    Budapest II. kerületében jó két évtizede rendben, viták nélkül zajlanak a sakkversenyek, amelyek során mindig is betartottuk az országos irányelveket. Úgy ítéljük meg azonban, hogy egy – teljes egészében a kerület által finanszírozott és szervezett – előverseny lebonyolítási rendszerébe történő ilyen szintű beavatkozás elfogadhatatlan.
    Budapest, 2016. január 4.
    Sporttársi üdvözlettel:

    Harmati Balázs Valis János
    II. ker.DSB-titkár a II. ker Sakk Szakbizottság elnöke

    • János, emailben válaszoltam.
      Kérlek, ha legközelebb a nekem címzett emailt nyílt levélben is közkinccsé kívánod tenni, azt az üzenet szövegében is jelezd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>