Utólagos beszámoló a VIII. Karácsonyi Openről


2016. december 27-30. között rendezte meg a Budapesti Sakkszövetség a VIII. Karácsonyi Opent. A versenyről eddig nem készült beszámoló, azonban a verseny díjalapját 200 000 forinttal támogató Papp Béla Alapítvány kérésére most utólag közzéteszünk egyet.

A már hagyományossá vált, két ünnep között megrendezett Karácsonyi Open idén egyben emlékverseny is volt – az 1988-ban elhunyt mesteredző, Papp Béla tiszteletére. A megnyitón részt vett Adorján András nemzetközi nagymester, olimpiai bajnok, világbajnokjelölt, háromszoros magyar bajnok is, aki 15 perces megnyitóval köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy az alapítvány továbbra is szívesen támogatja az ifjúsági versenyeket. Hosszan méltatta az alapítvány névadóját, Béla bácsit, és kitért a magyar utánpótlás-nevelés, egyben az egész magyar sakkozás siralmas állapotára is. A nagy számban jelen lévő szülőknek elmondta: minden gyerek tehetséges valamiben, csak meg kell találni, miben. Nem lesz, nem lehet mindenkiből nagymester. Kiemelte, hogy ha valaki nem szeret sakkozni, annak az a legjobb, ha abbahagyja a sportot, sem a szülőknek, sem az edzőknek nem szabad erőltetnie a folytatást. Aggasztónak ítélte a magyar válogatott olimpiai szereplését is: a férfiválogatott úgy lett 15., hogy az első 10 helyen végzett csapatok egyikével sem játszott.

Maga a mezőny jobbára a minden évben visszatérő játékosokból tevődött össze, azonban érthető módon a megemelt díjalap néhány erősebb játékost is hozzánk vonzott, emelve a verseny színvonalát. Az A csoportot (melyben elsősorban 1700 Élő pont feletti játékosok nevezését vártuk, és 1500 pont alatt nem fogadtunk nevezéseket) toronymagas esélyeshez méltóan, 100%-os teljesítménnyel Aczél Gergely nemzetközi mester nyerte meg. Egyedül tőle kapott ki, és az 5 pontosok közül legmagasabb Buchholz mezőnyértékével ezüstérmet kapott Zentai Péter FIDE mester. Némi szerencsével, de veretlenül, szintén 5 pontot gyűjtve lett harmadik Karácsonyi Gellért, aki 108 pont pluszban zárva a legtöbb Élőt is nyerte a csoportban. A senior különdíjat dr. Eperjesi László, a legjobb nem díjas ifjúsági játékosnak járó különdíjat Sági Bence nyerte, a legjobb hölgyversenyző pedig Balsai Nikolett lett. 49-en indultak ebben a csoportban.

A B csoportban 40-en küzdöttek meg egymással a sakktáblák mellett. Az átlagéletkor meglehetősen alacsony volt, 26 ifjúsági játékos, köztük több óvodás is szerepelt a játékosok között. Ezt a csoportot egy utolsó fordulós taktikai döntetlennel Móricz Benedek nyerte 7/6,5 ponttal. Tóth Viktor 6 pontjával lett ezüstérmes, csak a későbbi győztestől szenvedett vereséget. A verseny legtöbb Élő pont nyeresége is az övé: 128-cal gazdagította pontjainak számát. A bronzérmet a legmagasabb Buchholz pontszámú 5 pontos versenyző, a címvédő Csermely Zoltán szerezte meg.

Ezúton ismét köszönjük mindenkinek, aki az óév utolsó versenyén minket választott, és bízunk benne, hogy jövőre a többséggel ismét találkozunk!

/fotó: Karácsonyi Zoltán/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>