Budapesti Sakkozásért-díj átadó ünnepség és karácsonyi schnellverseny

Tisztelt Sporttársak!

Ma este népes közönség előtt (a díjátadót karácsonyi schnellverseny előzte meg) Révész Máriusz, a Budapesti Sakkszövetség elnöke átadta az idei Budapesti Sakkozásért-díjakat.

A kitüntetettek sorát Lengyel Levente nemzetközi nagymester nyitotta. Ő évtizedeken át az MTK-(VM) sakkozója volt, ahol ötször szerzett magyar csapatbajnoki címet, és a vezetőedzői posztot is betöltötte, amiért 1983-ban mesteredzői kitüntetést kapott. Emellett Portisch Lajos szekundánsaként is tevékenykedett. A magyar válogatott oszlopos tagjaként hat olimpián vett részt, és részese volt a havannai (1966) bronz- és a siegeni (1970) ezüstérem megszerzésének, valamint egy Európa-bajnoki 2. és két 3. hely kiharcolásának is. Tucatnyi magyar bajnoki döntőben szerepelt, 1962-ben Budapest-bajnok volt.

Nyulász János, a Törekvés sakkszakosztályának elnöke vehette át másodiknak az emlékplakettet, aki 1986 óta irányítja a csapatot. Az addig hol kieső, hol feljutó csapat 1991-ben bronzérmet szerzett az NB I-ben, és Moszkvában a Petroszjan Sakk Klub ellen BEK mérkőzést játszhatott. A további években is erős NB I-es csapat maradt a Törekvés, egészen 1997-ig. A támogatások csökkenése miatt 1998-tól a Törekvés a Budapesti sakk csapatbajnokságban szerepel. Éveken keresztül a magyar sakkélet egyik legkomolyabb versenye volt a Kőbánya Kupa, amelyen külföldi nagymesterek sora ült asztalhoz. Ennek fő szervezője, koordinátora is Nyulász János volt. Több alkalommal biztosított igen jelentős összegeket eszközbeszerzésre, csapattagok versenyeztetésére, edzők honorálására. Az utóbbi években a Sakkszakosztály elnökeként biztosítja a sakkcsapat működéséhez a helyiséget, eszközöket. Lehetőséget ad a Törekvés Értékszámszerző Sakkversenyek lebonyolítására. Jelentős szerepet vállalt abban, hogy az utóbbi két évben a Budapesti Sakkszövetség a Törekvés Művelődési Központban rendezheti meg az Ifjúsági Csapatbajnokságot, a MSSZ pedig a Regionális Sakkiskola foglalkozásait.

Szefcsek Gábor kapta a harmadik plakettet, aki napjaink egyik legidősebb és legrégebben tevékenykedő versenybírója. A Sörgyár, a MOM, majd a Honvéd játékosa volt. A Honvédnál töltött 15 éve alatt csapat-, majd szakosztályvezető lett. A szakosztály feldarabolódásakor az ő irányítása alá került a Honvéd-Petőfi csapata, melynek felbomlásakor szinte teljes gárdája a MALÉV szakosztályához került, ahol Szefcsek Gábor szintén intéző lett. A MALÉV sakkszakosztályának megszűnése után a Törekvés csapatvezetője lett, szervezői pályafutását ott fejezte be. Az 1970-es évek óta bíráskodik, országos versenybírói minősítést szerzett. Napjaink egyik legaktívabb csapatbajnoki versenybírója, emellett a Budapesti Sakkszövetség bíróküldője több mint 10 éve. Munkájával rengeteget segíti a BSSZ operatív működését.

A díjak átadása előtt egy hétfordulós villámversenyen csaptak össze a BSSZ csapatvezetői, versenybírói és aktivistái, viszonylag népes érdeklődő sakkozócsoporttal kiegészítve. A 38 fős verseny végeredménye és a fordulónkénti eredmények a linkek segítségével megtekinthetők, Mincsovics Miklós 7/6 ponttal elért első helyéhez gratulálunk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>