Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság 2014/15.

Tisztelt Sporttársak!

A mai naptól megtekinthető a honlapon a 2014/15-ös szezon felnőtt csapatbajnoki versenykiírása.

A regisztrációs felület a múlt hét óta már aktív, van olyan csapatvezető, aki látatlanban élt is az általa nyújtott lehetőséggel és nevezett a bajnokságba.

Röviden összefoglalnám a kiírásban szereplő legfontosabb változásokat (egyébként a dokumentumban félkövér betűtípus jelzi az érdemi változtatásokat, illetve újdonságokat):

  • Budapest III. osztályban idén egy egyesületnek két csapata is szerepelhet. A két csapatnak teljesen különálló erőlistával kell rendelkeznie, közöttük “átjárás” nem lehetséges. A magasabb bajnoki osztályban is szereplő egyesületek esetén mindkét erőlistára ugyanaz a vonalhúzási szabály érvényes (azaz a szeparált listára nem vehető fel olyan játékos, aki normál esetben az osztályban vonal felett lenne), viszont a szeparált listán lévő játékosok nem játszhatnak az egyesület magasabb osztályban szereplő csapataiban sem. A két csapat az első fordulóban irányított sorsolással egymás ellen mérkőzik.
  • A Magyar Sakkszövetség versenykiírásának értelmében a budapesti vendégjátékosi kérelmeket a BSSZ-nél kell bejelenteni illetve kifizetni. Idén – az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben – lehetőség van NB-s egyesületből másik NB-s egyesület budapesti tartalékcsapatába vendégjátékosi licence-t váltani, bővebb tudnivalók a 8.1.2-es pontban találhatók.
  • A több csapatot indító szakosztályok azon versenyzői, akik a magasabb osztályú csapataikban már 5 partit játszottak, a továbbiakban csak azokban a csapataikban (osztályokban) szerepeltethetők. Ez kombináltan is igaz, tehát ha egy játékos két partit játszott az első, hármat a második osztályban, akkor a szezonban már harmadosztályban nem ültethető asztalhoz. A korlátozás csak “lefelé” érvényes, lásd a 8.2.4-es pontot.
  • Idén Budapest I. osztályában is bevezetjük a házibírói rendszert. Itt csak minimum I. osztályú versenybírói végzettséggel rendelkező bíró kérhető fel a feladat ellátására. Szigorítás ellenben – az elmúlt évek igen kellemetlen tapasztalatainak hatására – hogy amennyiben a mérkőzést megelőzően 5 nappal még nem jelenti be a csapat, hogy ki lesz a házibírója, a BSSZ automatikusan versenybírót küld helyszíni kifizetéssel. Ez mindhárom bajnoki osztályra vonatkozik.

A felnőtt csapatbajnokság nevezési határideje 2014. szeptember 5. péntek 17:00.

Az ifjúsági csapatbajnokság versenykiírása az elkészítését megelőző átfogó szakmai egyeztetés miatt augusztus végére – szeptember elejére várható, maga a bajnokság október 11-e előtt nem indul el.

Eredményes versenyzést kívánok az előttünk álló szezonra is!

Gyömbér Tamás
főtitkár

1 thought on “Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság 2014/15.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>