Nyílt levél a Budapesti Sakkszövetség elnökségéhez

Tisztelt Elnökség!

Megdöbbenve értesültem a mai napon közzétett versenykiírásból, hogy a BSSZ közgyűlésén elhangzott számos – ellentétes – csapatvezetői vélemény ellenére bent maradt a kiírás 4.1.1 pontjában, sőt, egy új bekezdéssel megerősítést is nyert, hogy nem szerepelhet a Bp. I. osztályban az az egyesület, amely az előző szezonban nem indított ifjúsági csapatot.

Ez a szabályozás szögesen ellentétes a sakkozás tömegbázisa megtartásának, esetleg erősítésének a szellemével!!! Kétségtelenül igaz ugyan, hogy ifi-nevelés nélkül nincs jövő, de ezt a célt nem ilyen, adminisztratív eszközök alkalmazásával kellene elérni, hanem például az utánpótlás-neveléssel foglalkozó egyesületek támogatásával és más ösztönzőkkel.

A mostani eset ékes példa a fentiekre. Azt a Fabulon SE-t akarja ugyanis a BSSZ elnöksége a bajnokság II. osztályába száműzni, amely egyesület az elmúlt évtizedek egyik meghatározója volt Budapest sakkéletében. Többszörös bajnokról és érmesről van szó, amely nem létezhetne dr. Körmendy György hosszútávú, önfeláldozó szervező és szponzori tevékenysége nélkül, amely e döntéssel alighanem a megszűnésre kényszerül, és amely egyesület nélkül a budapesti sakkéletet óriási veszteség érné, az egy oszlopával lenne szegényebb.

Kérem ezért a t. elnökséget, hogy tárgyalja újra mind a versenykiírás inkriminált pontját, mind a konkrét, a Fabulont érintő döntését! Amennyiben pedig nem lennének hajlandók erre (joguk van hozzá), akkor javasolom, hogy gondolkozzanak el azon, hogy nem kellene-e inkább lemondaniuk a posztjukról, és ezáltal lehetővé tenni, hogy hozzáértőbbek irányítsák Budapest sakkozását!

Sporttársi üdvözlettel:

Valis János (HÜSI SC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>