Bertalan Lajos (1938-2023)

2023. július 5-én elhunyt Bertalan Lajos, a Bp. Spartacus és a Sárkány DSE csapatvezetője.
Gyászolja két testvére, fia, unokája, két egyesület tagjai. Lajos életében legendássá lett: nem mint sakkozó, hanem mint háttérember vezette 1982-ben a Bp. Spartacus gárdáját egészen a legmagasabb európai klubcímig, a BEK-győzelemig, miközben vezetése alatt a ’70-es és ’80-as években hatszor nyertek magyar bajnokságot.

Lajos 1938. június 20-án Etéd községben született, Hargita megyében, Székelyföldön, mely település mai napig magyar többségű. Lajos 12 éves korában anyjával és két testvérével 1950-ben került Budapestre, Kelenföldre. Testvéreivel együtt a Váli utcai iskola tanulói lettek.

Az általános és a középiskola elvégzése után Lajos építőipari szakmunkásként dolgozott, miközben kijárta a építészmérnöki kart is esti tagozaton. Első munkahelye a Fővárosi Építőipari Vállalatnál volt, majd a pestszentlőrinci Budapesti Építő- és Elemgyártó Szövetkezetnél lett elnök, és mint szövetkezeti vezető, kapcsolódott be a Budapesti Spartacus sportéletébe. A „Szpariba” társadalmi vezetőként „delegálták” – előbb az elnökség tagjának, majd később kinevezték a szakosztály ügyvezető elnökének. A Spartacus ez idő alatt, 1977 és 1986 között hatszor lett országos bajnok.

Lajos legnagyobb egyesületi sakksikere az 1981/82-es évadban a BEK megnyerése volt, egészen addig kizárólag csak szovjet csapatok hódították el ezt a trófeát. A magyar sakkélet kiválóságainak sorával került ekkor közeli ismertségbe vagy akár barátságba is, így Benkő Pállal, Csom Istvánnal, Faragó Ivánnal, Lukács Péterrel, Pintér Józseffel, Rigó Jánossal, Schneider Attilával – a bajnokcsapat tagjaival. Ebben az évben Buda István államtitkár, az OTSH elnöke a Kiváló Társadalmi Munkáért kitüntetést adta át neki.

Lajos végül 1996-ban ment nyugdíjba, de aktívan részt vett továbbra is a társadalmi- és
sportéletben. Bekapcsolódott a Pammer Gábor által vezetett Sinus biztosításközvetítő cégbe, és ott ismerte meg az azóta szintén elhunyt Németh Gézát, akivel baráti kapcsolatba kerültek.
A Sárkány DSE-hez Lajos a Sinuson és Németh Gézán keresztül került, és ők voltak azok is, akik segítettek a Sinus céggel való egyesületi kapcsolat kiépítésében. Amikor a Sárkány akkor még egyetlen csapata feljutott a budapesti harmadosztályból a másodosztályba, Lajos elvállalta a frissen létrejövő második csapat vezetését; később csapatvezetőként és felügyelő bizottsági tagként segítette az egyesületet.

Időközben, 2010-ben, hogy jobban megismerje a sakkszabályokat, elvégezte a bírói
tanfolyamot, a sikeres bírói vizsga után pedig annyira fellelkesült, hogy az asztalitenisz
játékvezetői oklevelet is megszerezte. Ping-pongban nemzetközi bíró lett; szuperliga
mérkőzések illetve nemzetközi mérkőzések dirigálásáig is eljutott.

Tavaly súlyos betegség miatt kórházba került, innentől kezdve folyamatos egészségügyi
problémái voltak. Június 20-án még betöltötte a 85-ik évét, ám állapota gyorsan romlott, és július 5-én végleg feladta a szíve. Halála az egész magyar sakkozás vesztesége; abban az időben volt csapatvezető, amikor a magyar sakkozás egyik aranykorszaka volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>