Tisztelt Sporttársak!

A Budapesti Sakkszövetség elnöksége mai ülésén véglegesítette a 2017/18. évad Budapesti Felnőtt Csapatbajnokság lebonyolítási rendszerét, csoportbeosztását.

A három bajnoki osztályba összesen 41 csapat nevezett, ebből 17 harmadosztályba. Tekintettel arra, hogy 17 csapat számára nemigen lehet olyan lebonyolítási rendszert kitalálni, ami fordulószámban sem üt el jelentősen a többi osztálytól, igazságos is, és az irányítással kapcsolatos igényeket is többé-kevésbé teljesíteni lehet emellett, az elnökség úgy határozott, a tavalyi 12-12-16 csapatos bajnokságokhoz képest jelentkező plusz egy csapat számára I. osztályban biztosít helyet.

Ezáltal a 2017/18-as bajnokságban ott 13 csapat számára 13 fordulós körmérkőzésre kerül sor. A plusz helyre az elmúlt évek eredményei alapján a II. osztályba nevezni jogosult Fabulon SC-t hívta meg az elnökség. A II. osztályban ezáltal felszabadult helyre a Pestszentlőrinc SK II. csapata kapott meghívást.

Versenykiírás-módosítás: Kizárólag a saját figyelmetlenségem miatt elmulasztottam módosítani a versenykiírás 8.2.4-es pontjában található játékjog-korlátozó rendelkezést, amely az elnökség döntése értelmében 5-ről 6-ra emelkedett. Az ebből adódó esetleges kellemetlenségekért elnézést kérek, a honlapon publikálom az új, kizárólag ebben a pontban módosított verziót.
  • Budapest I. osztályban tehát a versenykiíráshoz képest két új versenynapot is be kell iktatni. Az elnökség döntése alapján ez a két nap 2018. január 14. és március 18. vasárnapi napok lesznek. Az irányított sorsolási igények kielégíthetősége érdekében ezen a két napon a sorsolási táblázat szerinti 12. és 13. fordulók kerülnek megrendezésre, előrehozott formában. A versenykiírás 8.2.4-es pontjában szereplő, 6 lejátszott mérkőzés utáni játékjog-korlátozásba ez a két versenynap nem számít bele. Tekintettel a csapatonkénti plusz egy forduló következtében megnövekedett kiadásokra, minden olyan csapatnak, amelynek 7 lejátszott hazai mérkőzése lesz, egy bírói díját a BSSZ állja.
    A 2018/19-es szezonban az elnökség vissza kívánja állítani a 12 csapatos I. osztályt. Ennek megfelelően ha nem jut fel egyetlen csapat sem NB II-be, 3 kieső lesz a bajnoki osztályból, és 2 feljutó Bp. II. osztályból.
  • Budapest II. osztályban 11 fordulós körmérkőzés lesz 12 csapat számára a megszokott formában.
  • Budapest III. osztálya az elmúlt években megszokott alsó-felsőházas lebonyolítási formában kerül megrendezésre. Az alapszakasz csoportbontása:
    • Szén József “A” csoport: Aquaréna KSC IV., MTK Budapest V., Mattolda SSC II., Sárkány DSE III., Újpesti KSE II., Palota Sakk II., HÜSI SC III., Sirály SE III.
    • Szén József “B” csoport: Aquaréna KSC V., ART 3F SE, Pestszentimre, Pénzügyőr SE IV., Barcza GSC III., ATTE-ARISZ, Rákosliget, Csepel II.

A sorsolásra 2017. szeptember 18-án, hétfőn 17:00-kor kerül sor a Bp. V. Curia u. 3. szám alatti sportszékház 3. emelet 7-es számú tárgyalójában.

Üdvözlettel

Gyömbér Tamás
főtitkár