A budapesti csapatbajnokságok 2019/20. évadjának lezárása

Kedves Sakkozók! Kedves Sakkbarátaink!

A budapesti felnőtt sakkcsapat-bajnokság 2019-2020-as szezonja csonka szezonként vonul be a budapesti sakktörténelembe. A mögöttünk álló csapatbajnoki szezonban a versenykiírás szerinti szokásos 11 fordulót kellett volna lejátszani, de az egészségügyi veszélyhelyzet miatt fel kellett függeszteni a csapatbajnokságot, amelyet a járvány elhúzódása következtében már nem tudtunk befejezni – figyelembe véve a Magyar Sakkszövetségnek a csapatbajnokságok befejezésére vonatkozó nyilvános döntését, illetve ajánlását. Így a budapesti csapatbajnokság küzdelmeit 10 forduló lejátszását követően – egyhangú döntéssel – befejezetnek nyilvánította a budapesti elnökség.

A csapatbajnoki osztályok végeredményeit a budapesti sakkszövetség honlapján nyilvánosságra hozzuk, a tiz forduló alapján kialakult végeredményekhez az alábbi megjegyzéseket füzöm a Budapesti Sakkszövetség elnöksége nevében.

  • A budapesti csapatbajnokság „Lilienthal Andor” csoportjában rendkívül szoros küzdelemben hármas holtverseny alakult ki a Barcza Gedeon SC, az MTK III. csapata és a Sirály SE I. csapatai között. A holtverseny eldöntésének szabályai a Barcza Gedeon SC csapatának kedveztek, így ők végeztek a képzeletbeli dobogó első helyén. A budapesti elnökség – figyelembe véve a nagyon szoros versenyfutást – azt a döntést hozta, hogy mindhárom csapatot arany érmet kap, mivel mindhárom csapat a szezonban mutatott teljesítményével kiérdemelte azt. A három holtversenyes csapat közül a Barcza Gedeon SC jelezte a Magyar Sakkszövetség versenyirodájának, hogy a következő szezonban vállalnák a megmérettetést az NB II-ben. Tíz fordulót követően pontegyenlőség alakult ki a 10-11. helyen az Újpest Kultúra I. csapata és a SENSE I. csapata között. A versenykiírás 6.5.2. pontja alapján, mivel a játszmapontok mellett a meccspont számítás is azonos pontszámot hozott, az egymás elleni eredmény az Újpest Kultúra javára döntötte el a holtversenyt, így ők végeztek a 10. helyen.
  • A budapesti csapatbajnokság „Bilek István” csoportjában, a képzeletbeli dobogó legfeleső fokára a Mattolda Siketek SC I. csapata állhat fel, a második helyet a Sirály SE II. csapata szerezte meg, a harmadik helyen a Hűvösvölgyi Sakkiskola II. csapata végzett. Mindhárom csapatnak gratulálunk a jó szerepléshez!
  • A budapesti csapatbajnokság „Szén József” csoportjában a felsőházi rájátszás második fordulóját követően a következő sorrend alakult ki: az első helyet a Morihana Pénzügyőr SE IV. csapata szerezte meg, ezüstérmet szerzett az ART 3F SE csapata, a bronzérmes a Sárkány DSE III. csapata lett. Mindhárom csapatnak gratulálunk az eredményes szerepléshez!

A budapesti csapatbajnokság következő szezonjának megrendezése igazodni fog a Magyar Sakkszövetség elnökségének az országos csapatbajnokság lebonyolításával kapcsolatos, még függőben lévő döntéséhez. Annak ismeretében alakul majd ki a következő csapatbajnoki szezon időrendje. A budapesti csapatbajnokság következő szezonjára nevező csapatok létszámától függően még módosulhatnak a 2019/2020-as csapatbajnoki szezonhoz kapcsolódó feljutások és kiesések a különböző csapatbajnoki osztályok között.

A budapesti sakkcsapat-bajnokságban résztvevő összes sakkozónak, minden szervezőnek és minden közreműködőnek köszönjük a mögöttünk álló szezonban a részvételt, a befektetett munkát és támogatást!

Lovas Zsolt

a Budapesti Sakkszövetség elnökségének nevében

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>