Elnökségi határozat a kötelező maszkviseléssel kapcsolatban – kiegészítés

Kedves Sakkozók! Csapatvezetők! Versenybírók!

A BSSZ elnöksége február 2-án tartott rendkívüli online elnökségi ülésén a következő elnökségi határozat született a budapesti csapatbajnoki mérkőzéseken elrendelt kötelező maszkviselési szabályról.

1. Azokat a játékosokat, akik nem kívánják teljesíteni a kötelező maszkviselést a mérkőzésen, a csapatvezetők nem állíthatják be csapatukba, vagy ha a csapatuk összeállításában szerepelnek, akkor a leadott eredményjelentőn előre kell jelezniük a mérkőzést vezető versenybírónak, hogy az érintett játékosukat tervezetten kontumálják.

2. Az a játékos, akit a mérkőzés során legalább három alkalommal figyelmeztetnie kell a versenybírónak a helyes maszkviselésre, egyesületének következő mérkőzésére el lesz tiltva. A szabályos maszkviselés többszöri megsértésének vétségét a versenybírói jelentésnek kell tartalmaznia. Az elnökség arra kéri a versenybírókat, hogy csak a kötelező maszkviselés szándékos megsértését tekintsék vétségnek. Nem a játékosok büntetése, hanem a részvevők egészségének megőrzése az átmeneti intézkedés célja.

Budapest, 2022. február 3.

Lovas Zsolt

10 thoughts on “Elnökségi határozat a kötelező maszkviseléssel kapcsolatban – kiegészítés

    • A Magyar Sakkszövetség közleménye a Nemzeti Csapatbajnokságra vonatkozik. Az egyéni versenyek ill. megyei csapatbajnokságok szervezői a jogszabályban előírtaknál szigorúbbak lehetnek, csak megengedőbbek nem.

  1. Az MSSZ tájékoztatójában hivatkozott EMMI állásfoglalást nem ismerem, lehet hogy az ad útmutatást a kérdésben. A vonatkozó Kormányrendelet arról szól, hogy a zárt térben megrendezett sportrendezvényeken a sportolóknak, mérkőzésvezetőknek stb. nem kötelező a maszkviselés. Ezek szerint a BSSZ által szervezett csapatbajnokság nem minősül zárt térben megrendezett sportrendezvénynek? Vagy az itt szereplő játékosok nem tekinthetőek sportolóknak? Vagy mi az, ami lehetőséget ad az eltérő szabályozásra? A szabályokat természetesen tiszteletben tartom, de most nem látok tisztán a kérdésben.

    • Az EMMI jogszabályértelmezése szerint akár az egyes rendezvények szervezői, akár maga a rendezvénynek otthont adó versenyhelyszín előírhatja a kötelező maszkviselést a résztvevők számára.
      A Budapesti Felnőtt Csapatbajnokságot nem az MSSZ, hanem a BSSZ szervezi. Az MSSZ jóváhagyta a BSSZ elnöksége számára a szigorúbb intézkedések bevezetését.
      Virológusi felvetésekre nem kívánok reagálni, mivel abban sem én, sem a kérdést feltevő nem vagyunk kompetensek.
      Itt jegyzem meg azt is, hogy sehol nem írtam, hogy személy szerint egyetértek az elnökségi döntéssel.

      • A BSSZ alapszabályának 2.1. pontja, valamint az MSSZ alapszabályának 31. §-a alapján a Budapesti Sakkszövetség nem más, mint a Magyar Sakkszövetség belső szervezeti egysége. Ennélfogva a BSSZ-re is ugyanazok a jogszabályi rendelkezések vonatkoznak, mint az MSSZ-re.
        Arról, hogy nem kötelező a maszkviselés a zárt téri sportrendezvényeken, a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 2. § (1) bek. j) pontja rendelkezik. E rendelet 6. § (2f) bekezdése szerint a sportrendezvények esetében kormányrendelet e rendelettől eltérő szabályokat állapíthat meg. Én végignéztem a netjogtárat, de nem találtam olyan kormányrendeletet, ami eltérő szabályozást ad a kérdésben, vagyis nem írnak elő sehol sem kötelező maszkviselést.
        Virológiai kérdéseket én sem vetettem fel.
        Amennyiben nem ért egyet az elnökség döntésével, azt üdvözlöm, s respektálom, hogy mégis védi a mundér becsületét. Ugyanakkor az a véleményem, hogy az elnökségi döntés nem állná ki az ügyészségi törvényességi felülvizsgálat próbáját.

  2. Kérem, szíveskedjenek választ adni a következő kérdéseimre: létezik-e valamilyen szakértői vélemény arra vonatkozóan, hogy a koronavírus jobban fertőz a Budapesti csapatbajnokságon, mint a Nemzeti csapatbajnokság mérkőzésein? A BSSZ legújabb rendelete engem a másfél évvel ezelőtti helyzetre emlékeztet. Akkor az alsóbb osztályok bajnokságait félbeszakították, az NB-s meccseket pedig le kellett játszani. Felvetődik még egy probléma: független szervezet-e a BSSZ, az MSSZ alatt vagy mellett működik? Előbbi esetben rendelkezhet önállóan, utóbbi esetben viszont harmonizációra lenne szükség.
    Továbbá, “hova álljanak a belgák”, akik mindkét szövetség versenyein részt vesznek?

    • Kedves Júlia!

      Kérdésére a Budapest Sakkszövetség Működési Szabályzatának 2.1. pontja ad választ: “A BSSZ a Magyar Sakk Szövetség (a továbbiakban: MSSZ) szervezeti egysége, az országos sportági szakszövetség területi szerve.”
      Álláspontom szerint ebből adódóan sincs önálló szabályozási jogköre a BSSZ-nek (akárcsak az MSSZ-nek) a maszkhasználat kapcsán. A vonatkozó jogszabályok sem engedik meg a jogszabálytól történő eltérést.
      Én szívesen látnám azt a jogforrást, amiből a BSSZ levezeti azon jogosultságát, hogy Kormányrendeletet ír felül, de a két héttel ezelőtti kérdéseimre nem kaptam választ. Az sem kizárt hogy igazuk van, én sem ismerek valamennyi jogszabályt, de ha már rendelkeztek, akkor meg kellene tudni jelölni a döntés jogalapját. (Jelzem, az MSSZ jogászának véleménye önmagában nem jogforrás.)

      • Kedves Kornél!

        Egyetértek Önnel. Klubom játékosai közül sajnos, ketten már jelezték, hogy maszkban nem hajlandóak játszani, de ennél sokkal nagyobb a baj. Úgy tűnik, a gumiszabályokat mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, a szövetségekkel és jogászokkal együtt (tisztelet a kivételnek!). Ön egyébként kivételes helyzetben van, mert Gyömbér Tamás két héttel ezelőtt válaszolt felvetéseire. Nekem ezt még nem sikerült elérnem.

        Üdvözlettel,
        Horváth Júlia
        Vasas SC

        • Kedves Júlia!

          Valóban érkezett válasz az egyik felvetésre, csak az a baj vele, hogy nem helytálló. A kérdések pedig úgy látszik megválaszolatlanok maradnak.
          Én megpróbáltam eléggé beleásni magam a témába, s úgy látom, hogy nem gumiszabályok, hanem egyértelmű jogszabályok vannak, csak tiszteletben kellene tartani azokat. Ez esetben a Vasasnak sem kellene nélkülöznie a két játékosát.

          Üdvözlettel
          Matota Kornél

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>